Légtér fertőtlenítés illóolajokkal

Légtér fertőtlenítés illóolajokkal

 

A lekövethető forrásból származó, hígítatlan, valóban 100% -ban természetes, terápiás hatású illóolajok segítségével nem csak finom illatot, de egészséges környezetet teremthetünk a gyerekszobában is.

Az őszi, téli időszakban leginkább a bölcsődés és óvodás korosztály körében sajnos mindennapossá válhatnak a megfázásos, náthás megbetegedések, melyek orrdugulással, köhögéssel is járhatnak. Ezeket a mindennapi tüneteket általában a levegőben is terjedő vírusok, baktériumok okozzák. Bizonyos illóolajok, mint amilyen a citrom, vagy egyes eukaliptusz fajok leveleiből kinyert illóolajok bizonyítottan elpusztítják a légtérben lévő kórokozókat. (A legelső légtér fertőtlenítéssel kapcsolatos kutatásokat a francia tudóspáros Morel és Rochaix végezték a citrom illóolajjal).

Az illóolajokat számtalan módon alkalmazhatjuk, ám a gyerekek esetében ezt mindig elővigyázatosan kell megtennünk, hiszen az illóolajok rendkívül tömény vegyületek, és alkalmazásuk tudást és körültekintést igényel.

A legbiztonságosabban a levegőbe porlasztva tudjuk az illóolajok jótékony hatását élvezni. Erre a célra a legalkalmasabb szerkezetek az aroma diffúzorok, melyek az ultrahang segítségével az illóolajokat molekuláikra bontják, így azok belélegezhetővé válnak. A diffúzorok – ellentétben az aroma mécsesekkel – teljesen biztonságosak, hiszen nyílt láng és hőhatás nélkül dolgoznak, így nem roncsolják az illóolajok érzékeny szerkezetét, sőt mivel a vízzel telt tartályukba adagoljuk cseppenként az illóolajat, így a vízpárával együtt jutnak azok a levegőbe, mely a belső terek, szobák száraz levegőjét még párásítják is, könnyítve ezzel a nehéz légzést. Egy átlagos szoba esetében maximum 4-5 csepp illóolajat használjunk a diffúzor vízzel telt tartályába, és naponta két-három alkalommal párologtassunk maximum húsz percen keresztül.

A kisgyerekek esetében is biztonságosan párologtatható illóolajok között említhetjük a citromot (Citrus limonum), a grépfruitot (Citrus paradisii), vagy az eukaliptusz illóolajok közül az Eucalyptus radiata-t vagy az Eucalyptus smithii-t. A két utóbbi illóolaj szelíd, citrusos jegyeivel hatékonyan tisztítja a levegőt, könnyebbé teszi a légzést, és csökkenti a köhögési ingert. Fontos, hogy a sokak által ismert, a szaunákban is népszerű eukaliptusz illóolajat, az Eucalyptus globulus-t hét évnél fiatalabb kisgyerekek esetében nem szabad használni, mivel légzési nehézséget okozhat. Éppen ezért az illóolajok vásárlása előtt mindig győződjünk meg az üvegcsére írt latin névről, hogy a megfelelő olajat választottuk-e ki.

Végül, de nem utolsó sorban, íme egy illóolaj keverék, melyet a babaszobában is használhatunk, és amely a szobák levegőjét hatékonyan fertőtleníti, betegség esetén pedig a gyógyulást támogatja:

Az alábbi illóolaj keverékből 3-4 cseppet cseppentsünk az aroma diffúzor vízzel telt tartályába, majd párologtassuk azt naponta többször is, rövid ideig.

-2ml Eucalyptus radiata illóolaj

-1ml citrom (Citrus Limonum) illóolaj

-1ml Eucalyptus smithii illóolaj

-0,5ml teafa (Melaleuca alternifolia) illóolaj

-05ml Ravintsara (Cinnamomum camphora) illóolaj

 

kutatások forrása:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25000605

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/4116053.stm

 

Schütz Gabriella

az AME (Aromaterapeuták Magyarországi Egyesülete) alapító és szakmai tagja (www.amegyesulet.com)

az Aromatika magazin (www.aromatika.hu) szerkesztője