A szoptatásról

 

Az én kisfiam császármetszéssel jött a világra. A várandósság 9 hónapja alatt meg sem fordult a fejemben, hogy így fog megszületni. Azonban szerencsére nem stresszeltem be a történtektől, boldog voltam, hogy egészségesen megszületett. A születést követően sajnos nem került egyből hozzám, egész éjszakára elvitték. Reggelre, mire a kezembe adták már bőven folyt a tejem. Állítólag ez ritka a császáros anyukáknál. Na de így sem volt minden zökkenőmentes. Sokat gondolkodtam rajta, hogy aki nem jut megfelelő információkhoz, vagy nem talál szoptatási tanácsadót (esetleg azt sem tudja, van ilyen) az mennyire kétségbe lehet esve.

Érdemes elmenni még a terhesség alatt egy szoptatás felkészítő tanfolyamra, nagyon sok hasznos információval gazdagodhatunk. Az első és legfontosabb dolog, hogy az újszülött babák gyomra cseresznye nagyságú és éppen ezért nem fog egy éppen megszületett baba számottevő mennyiségeket enni. Sajnos hallottam olyanról, aki becsempésztette a tápszert a kórházi szobájába, mondván a babája nem jut elég tejhez. A piciknek pont elég az a pár csepp, ami ilyenkor van. A mennyiség a babától áll be, hagyni kell minél többet szopizni, amikor csak szeretne. A tej akkor termelődik, ha a baba mellen van.

A kellemetlenségek azonban nem mindig kerülhetőek el. Én sem úsztam meg, hogy kisebesedjen a mellem. Persze ilyenkor az ember kétségbe esik, és azt gondolja, ez csak vele történhet meg. Aztán minél több gyerekes ismerőssel beszél, rájön, hogy az a ritka, akinek semmi problémája nem volt a kezdetekkor. Tapasztalataim szerint mindenkinek más segít, de a legfontosabb szerintem az, hogy az egész dolgot meg kell tanulnia az anyának és a babának is. A türelem a legfontosabb, rá fog érezni a kisbaba a dologra. Gondoljunk csak arra, hogy a természet így alkotott meg bennünket, és az idők kezdete óta így tápláljuk a kicsiket. ha valakinek komolyabb gondja adódik, akkor mindenképpen keressen fel szoptatási tanácsadót, ők általában házhoz is kimennek. ŐK megnézik a baba száját, nyelvét, ugyanis a szoptatási helyzetet ennek megfelelően kell változtatni, és ez megoldhatja a fenn álló problémákat.

A mellekben keletkezhet úgynevezett tejcsatorna elzáródás. Ez azt jelenti, hogy a mellben vagy mellekben csomó keletkezik, durvább esetben mellgyulladássá is alakulhat. Ha ilyen elzáródást tapasztalsz, érdemes minél több szoptatási pózt kipróbálni és ezeket váltogatni, hogy a tej jobban ki tudjon így ürülni. A meleg vizes zuhany vagy borogatás is jót tesz, közben lehet finoman masszírozni is a területet. Ha lázad is van, feltétlenül menj orvoshoz! Vannak olyan gyógyszerek, melyek mellett nyugodt szívvel szoptathatsz tovább. Ez a gyógyulási folyamatban is nagyon nagy segítség.

Mint olvashattátok a szoptatás nem mindig indul felhőtlenül, de ma már én is csak nevetek azon, amikor például csöpögött a tejem, és pöttyöket hagytam a fürdőszoba padlóján, amerre jártam. Higgyétek el, érdemes kicsit megküzdeni érte, ne féljetek tanácsot kérni tapasztaltabb anyukáktól, komolyabb probléma esetén pedig védőnőtől, tanácsadótól.

És végül soha ne feledd, hogy régóta köztudott dolog: a szoptatás az öröm forrása, mely különleges kötődést alakít ki az édesanya és kisbabája között.