Hogyan neveljünk magabiztos gyereket?

Hogyan neveljünk magabiztos gyereket? 

Mit is jelent pontosan ha valaki magabiztos: olyan személy, aki tisztában van az adottságaival, tudásával és probléma megoldó képességével. Nekem a magabiztosság és önbizalom nagyon közel állnak egymáshoz ezért együtt beszélek a kettőről. 

Amikor én gyerek voltam a környezetemben senkit sem érdekelt, hogy kellő magabiztosággal nőjjek fel és kerüljek ki a nagy betűs életbe. Ahogy a legtöbb gyerek, én is csak azt hallgattam mit nem szabad csinalni, mi rosszat tettem és mit rontottam el. A jó cselekedetetèrt pedig nem járt semmi, egy jó szó sem. Mikor elkerültem otthonról nem volt semmi önbizalmam, és nem gondoltam, hogy képes leszek bármit elérni hisz évekig csak azt hallottam miben vagyok rossz és azt soha, hogy bármit képes vagyok elérni az életedben. Jó tanuló lévén nem kaptam dicséretet az eredményeimert hanem azt mondták, hogy ennyi tanulás mellett szégyen ha egy négyes is lesz a bizonyítványomban. 

Mindezekből tanulva én nagyon nagy hangsúlyt fektettem Nina egészséges önbizalmának és magabiztosságának fejlődésére. Ninára egy hetes kora óta vigyázok. Nagyon fontos, hogy te magad is magabiztos legyél és kellő önbizalommal rendelkezz ahhoz, hogy ezt a gyermekednek meg tudd tanítani. 

Amikor Ninával közös napjaink elkezdődtek, én már egyensúlyban voltam önmagammal hisz sok személyiségfejlesztő könyv volt már mögöttem. Az első években naponta körülbelül százszor dicsérjük meg a babánkat. Hisz ha egy baba állandóan azt hallja nem szabad, ne nyúlj hozzá, ne vedd a szádba az drasztikusan csökkenti az érdeklődését a körülötte lévő világ felé. Erre egy jó példa, hogy ha nem hagyjuk, hogy mindent a szájukba vegyenek (már amit lehet) és megízleljenek, akkor nagyobb eséllyel lesz válogatós az evésben és kevésbé lesz nyitott az új ételek kipróbásában. Amikor a gyerekek elkezdenek kúszni, majd járni mindent megpróbálnak megfogni, az összes szekrényt és fiókot kinyitni, ekkor a "nem szabad"-ot felejtsük el és ajánljuk fel, hogy mivel játszon, próbáljuk elvonni a figyelmét. Igyekezzünk minél kevesebbszer nemet mondani. Amit pedig SOHA nem használunk az a: "Rossz Vagy". Ugyanis nem a gyerek rossz, hanem a viselkedése. Viszont a gyerek ezt nem érti, ezért önmagáról fogja ezt gondolni és ha sokat hallja olyanná is fog válni. Ha nekem Nina rosszalkodott, mindig azt mondtam, hogy mi nem viselkedünk így, sem ő, sem én. Természetesen a nem megfelelő viselkedés büntetést von maga után, de mindig előre figyelmeztettem, hogy mi fog történni ha szándékosan rosszalkodik és azt is, hogy ő egy jó gyerek és tudom, hogy képes jobb viselkedésre. 

Az is nagyon fontos, hogy adjunk a gyerekeinknek választási lehetőséget, hogy megtanuljanak dönteni és megtapasztalhassák annak következményét, hisz a cél az, hogy olyan felnőtté váljanak akik képesek önállóan döntést hozni. Igen, nagyon nehéz elnézni, hogy rosszul választ esetleg!

A magabiztosságnál fontos a többi emberhez/gyerekekhez való viszonyulás. Természetesen nem szeretnénk, hogy egy idegennel elmenjen, de azt sem akarjuk, hogy féljen az új emberektől/gyerekektől, ezért fontos, hogy pozitívan viszonyuljunk másokhoz. 

Nina most múlt négy éves, de még nem kiabáltam rá és nem ütöttem meg, és nem is fogom. A fenékre csapást sem támogatom. A gyereknevelés egyetlen módja a példamutatás. Ha azt látja, hogy amikor én mérges vagyok, akkor ordítok és verekszek azt fogja gondolni, hogy ez a normális viselkedés, és ha ő mérges akkor ugyanazt fogja csinalni, amit én. Épp a múltkor mondta nekem Nina, hogy én soha nem vagyok mérges. Nem,mert ő egy tanulási folyamaton megy keresztül amelynek én azért vagyok része, hogy támogassam és segítsem, nem azért, hogy visszatartsam. A dícséretek száma már nem olyan gyakori mint a kezdetek kezdetén, de ugyanúgy jelen van a mindennapokban.

Sokszor ismáteljük neki, hogy ő egy fantasztikus gyerek. Sokan gondolják, hogy ha valaki magabiztos és elégedett önmagával az beképzelt, pedig ez tévedés. Amilyen jelzőkkel illeted a gyermeked, olyanná fog válni. 

Nina az óvodát két évesen kezdte, az első naptól nem volt sírás és az óvónők is megjegyezték, hogy ő egy magabiztos gyerek. Most szeptemberben kezdett egy új óvódában, ahol már tanulnak betűket, számokat. Egyik nap amikor mentem érte az óvónő odajött hozzám és elmondta, hogy nagyon ügyesen megcsinálta a feladatot, de a végén keresztül firkálta az egészet, ezért nem kapott csillagot. Elmondtam az óvónőnek, hogy nincs ezzel semmi baj, mindenkinek van jobb es rosszabb napja. Hazafele menet megkérdeztem Ninától, hogy szomorú volt-e, amiért nem kapott csillagot, és azt mondta igen és ne mondjam el senkinek, hogy ő rosszat csinált. Elmagyaráztam neki, hogy senki sem tökéletes, én sem és neki sem kell annak lenni, csak próbálja kihozni magából a legjobbat és azáltal, hogy nem kapott csillagot megtanulta, hogy máskor ilyet ne csináljon. Ha hibát követek el, ha kell bocsánatot kérek tőle, így látja, hogy ez normális. 

Adjuk meg a tiszteletet a gyermekünknek, hisz ő is egy ember csakúgy mint mi, semmivel sem kevesebb csak azért mert kicsi. Ha lekezeljük, kevesebbnek fogja magát érezni, ami rontja a magabiztosságát. Úgy beszéljünk velük, ahogy elvárjuk, hogy velünk beszéljenek. Ha valamit nem engedünk meg nekik akkor magyarázzuk el miért, mert az „azért, mert azt mondtam” nem kielégitő válasz és sok esetben csak hisztit von maga után. 

A magabiztosság része még az egészséges énkép. Ha Ninát megkérdeztem ki akar lenni, ő senki, csak Nina. A mai világban a divat magazinok és a televízió egy olyan ideált próbál nekünk eladni, ami nem létezik.

Erősítsük gyermekeinkben, hogy ők egyediek, és megismételhetetlenek és úgy jók, ahogy vannak.

És ami a legfontosabb, hogy rengeteg szeretet vegye körül őket.

 

Köszönjük Kiss Piroskának a blog bejegyzés. Piroska gyermekfelügyelőként dolgozik és saját tapasztalaiból meríti írásait.