Hozzáetetés

Hozzáetetés

Ahány ember annyi válasz található a hozzáetetésről, de a receptekről és a mennyiségekről nem sokszor esik szó, így gondoltam leírom nálunk, hogy is alakul a hozzáetetés.

Bean a héten lesz 8 hónapos és jelenleg naponta reggel és este tejet iszik, e mellett naponta kétszer eszik többnyire főtt ételt. Aki esetleg nem jár még a hatodik hónap körül, leegyszerűsítve kétfajta hozzáetetés iskola létezik, az egyik amit te a szülő irányítasz, azaz te eteted a babádat, a másik pedig a baba által folyik, ő maga eteti magát. Mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya is, én úgy döntöttem, hogy a kettőt összekombinálva kezdjük meg a hozzáetetés korszakát.
 

Hogy is néz ki egy napunk?

Bean szerencsére jó alvó, így reggel 7:00 - 7:30 körül kelünk, amit a reggeli tej követ. Bean 3.5 hónapos kora óta már csak táp tejen van, így ezt kapja - kb 210-240ml-t reggel 7:30, illetve este 19:00 körül. Aztán 9:00 óra magasságában a konyha asztalnál székben ülve kap finger food-ot, azaz valamit amit a kezével megpróbál a szervezetébe juttatni - több kevesebb sikerrel. Pirítós, felszeletelt gyümölcs darabok, sajt, buláta, rizs pufi illetve házi keksz - mikor melyik esik éppen kézre. A házi kekszet már anno saját magunknak is készítettem: két érett banánt összetörünk pépesre és ehhez annyi zabkását rakok hogy sűrű legyen az állaga. Aztán zsír papírra kikanalazom és a sütőben kb 20 perc alatt 160 fokon megsütöm. Nagyon finom, semmi rossz nincs benne és bármi szezonális dolog adható hozzá - legyen az dió, áfonya, mandula, sőt még kókusz olaj is adható hozzá.

No de a fő ételhez visszatérve - 11:00 órakor illetve délután 15:00 órakor mindig főtt étel a menü, amit mi itthon készítünk.

A kedvencek:

  • zöldség püré (2 sárgarépa, 1 zeller, 1 fej brokkoli, egy kávés pohár borsó, ugyanennyi spenót és két alma összepárolva és pürésítve- mellesleg ez kb 3-4 dag és 20 perc párolási idő kell neki),

  • csirkecomb (a húst még nemrégen kezdtük el és mindig külön adom neki picike darabokban)

  • Mangó, banán, avokadó (ez a szuper kedvenc, de cukor és zsírtartalma végett nem szoktam minden nap adni Beannek, mindegyikből egy darabot teszek bele és utána pürésítem)

  • Rizs valamilyen szósszal (általában azzal a szósszal amit magunknak készítünk)

Nem mondom, hogy könnyű tudni mikor nem kér már többet a baba, de általánosan elmondható hogy ha már nem nyitja ki a száját és hátradől a székben akkor eleget kapott enni.

Amit még említeni érdemes az a víz. Mi ezt is fokozatosan adjuk, most már egyre jobban tudja Bean is mikor kér inni. Ebben sokat segít a Munchkin cup - egyszerűen azért vezettük be, hogy később könnyebb legyen az átállás a rendes pohárra, illetve mert tényleg fordíthatja fel s alá, ledobhatja a földre, a víz nem jön ki belőle. Csak javasolni tudom, eggyel kevesebb a takarítani való.

Sok barátunknak nem jött be a püré, ha a babád nem vehető rá, szerintem felesleges erőltetni. Van olyan kisbaba aki egyből magát eteti, van akinek semmi nem ízlik vagy egyszerűen még nem áll készen. A gyermekedet te ismered a legjobban, így a mi tanácsunk az hogy hallgass az ösztöneidre és arra amit a babád mondd!

Ha van kedvenc recepted amit megosztanál velünk kérlek írj egy emailt nekem a kate@hellomums.hu email címre.

Sok sikert!