Miért jó már kisgyermekkorban elkezdeni a zenei tanulást?

A zene, de főleg az ének babáknak, totyogóknak és kicsi gyerekeknek segít a tanulásban, segítséget nyújt az agyi, a lelki és a testi fejlődésben, segít nekik abban, hogy (jobban)ki tudják fejezni magukat, kommunikáljanak a külvilággal, gazdagabbá váljon a fantáziájuk. Köztudott tény, hogy a babák és a totyogók hamarabb reagálnak a zenére és az énekre, mint a normál beszédre. Úgy kommunikálnak velünk, hogy ritmikusan mozognak, táncolnak, tapsolnak, ugrálnak, forognak, különféle babahangokat adnak ki, mint például a nevetés, de akár a kiabálás is. Az én foglalkozásaim alatt ritkán fordul elő olyan, hogy egy totyogó kiabálni kezd, talán egyszer volt ilyen, de én ezt természetesnek tartom az ilyen korú gyerekeknél.

Az ének segít a totyogóknak kifejezni magukat, megnyugtatja, nyitottabbá teszi őket a világ felé, boldogabbá varázsolja őket és a szüleiket. Egy szülő sem mondhatja, hogy nem érzi boldognak és büszkének magát, amikor a 2 éves gyermeke a "5 little monkeys" című dalt énekli a maga nyelvén (és ezt tapasztalatból mondom, mert tudom milyen jó érzés ez, hiszen a 2 éves kislányomnak ez a kedvenc dala).

A "Sing Along Kids" foglalkozások alatt híres és ismert angol dalokat tanulunk, gyakorlunk szórakoztató formában, így a gyerekek nemcsak jól érzik magukat, de tanulnak is. Létrehoztam egy "Sing Along Kids Moms" elnevezésű csoportot is a szülők számára, ahol megtalálhatják a dalok szövegét.

A foglalkozások elsődleges célja, hogy az éneklés és a mozgás segítségével zenei környezetet teremtsenek a kicsik körül, de az anyukák is együtt tudnak tanulni gyermekeikkel, jól érezhetik magukat, új barátokat szerezhetnek. Számomra a világ egyik legértékesebb dolga, ha egy gyereket mosolyogni, nevetni látok, és ez szerencsére gyakran megesik az óráimon. Az Anyukák számára is jó, hogy a foglalkozások előtt és után megvitathatják a gyerekekkel kapcsolatos témákat, gyakorolhatják a nyelvet.

A foglakozások alatt olyan dalok is elhangzanak, amelyek a mindennapi életben is hasznosak, például a reggeli készülődés, mosakodás során a "This is the way we wash our face" című dal. Amikor együtt játszunk a lurkókkal, érdemes olyan dalokat énekelni nekik, mint az “I'm a little teapot", a "Pat a cake" vagy a "5 little ducks", stb.  A közös éneklésnek azonban nemcsak a tanulás a célja, hanem az is, hogy mind a gyerekek, mind a szülők közös élményekkel gazdagodjanak, erősebbé váljon a kapcsolatuk. Amikor egy baba, totyogó vagy kicsi gyerek rossz hangulatban van, fáradt vagy nyugtalan, az éneklés az, ami a leginkább meg tudja nyugtatni őket, és javítani a kedvüket. Ha ilyenkor a kedvenc dalaikat énekeljük nekik, el is felejtik, hogy mi miatt kedvetlenedtek el.

A foglalkozásokon a szép éneklésen kívül az angolt is gyakoroljuk. Az Anyukák, akik ellátogatnak a foglalkozásokra, sokszor angol vagy amerikai származásúak, így egymástól is tanulhatjuk a nyelvet, mellesleg én is nagyon jól beszélek angolul.

Fontos az is, hogy amikor a dalokat aktív testbeszéddel adjuk elő, a testünk és az agyunk is aktív lesz. A gyerekek a klasszikus és a modern angol dalokon és mondókákon keresztül megtanulhatnak többek között angolul számolni, betekintést nyerhetnek az állatok- és a színek világába, miközben gyerekhangszerekkel játszhatnak. A foglalkozások végén mini koncert is van. A "Sing Along Kids" program segít a gyerekeknek abban is, hogy könnyebben beilleszkedjenek az óvodába, iskolába.

Az eddigi foglalkozásokon összegyűjtött tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy azok a picik, akik kezdetben zárkózottan ülnek, idővel sokkal nyitottabbá válnak, jobban és könnyebben kommunikálnak a világgal, ezt az Anyukák visszajelzései is igazolják. Számomra hatalmas öröm ez, hát még mikor azt mesélik a szülők, hogy a gyerekek otthon is a mi dalainkat éneklik, azokra mozognak. Ezekért a pillanatokért csinálom.

Cleo Mitilineou jelenleg heti négy zenés foglalkozást tart Budapest különböző részein. További tájékoztatóért kérlek látogass el oldalára: https://www.facebook.com/singalongkidsbudapest